Väinö Andelin: Tyynen meren rannikoilta


 Vastaan tuli arvostelu kirjasta, jonka olemassaolosta olen ollut jossain määrin tietoinen, mutta jonka sisällöstä minulla ei ole ollut kummoista käsitystä. Se näyttäisi menevän suomalaisen lännenkirjallisuuden - tai ainakin siirtolaiskirjallisuuden - tontille, joten panen kuvan arvostelusta tänne. Kirjaan tutustun joskus myöhemmin. 

Kyse on Väinö Andelinin eli myöhemmin Väinö Hämeen-Anttilan (Jaakon isoisä) esikoisteoksesta Tyynen meren rannikoilta (Otava 1900), jossa hän kertoo suomalaissiirtolaisista Oregonissa ja Washingtonin osavaltiossa. Samantyyppisiä kirjoja on muitakin, kuten arvostelussa mainitun Konni Zilliacuksen teokset sekä Valto Eetu Kirrin kiinnostava Lännestä länsirintamalle, jonka päähenkilö osallistuu lopulta ensimmäiseen maailmansotaan Yhdysvaltain armeijan riveissä.  Andelin-Hämeen-Anttila lienee perustanut kuvauksensa todellisuuteen, sillä hän työskenteli toimittajana Yhdysvalloissa 1890-luvun loppupuolella. 

Nimimerkki A-H. J:n arvostelu (en keksi heti, kuka hän on, kommentissa saa paljastaa, jos tietää) ilmestyi Valvojassa vuonna 1900. 

Pahoittelut sekavasta kuvien jaottelusta, Bloggerin kuvanjulkaisusysteemi toimii nykyään huonosti. Kuvatkaan eivät ole kummoiset, toivottavasti niistä nyt kuitenkin saa selvää. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Antero Viljanen: Tuhatkasvoinen mies (1956)

 Tässä pitkästä aikaa tekstiä: Antero Viljasen poikaromaani Tuhatkasvoinen mies (Karisto 1956) on ollut tiedossani pitkään, ja minulla on o...