Wild West Finland II

Kansi: Timo Numminen
Julkaisin vuonna 2016 paksun kirjan Wild West Finland (Avain), jossa käsittelin suomalaista lännenkirjallisuutta, toisin sanoen Pohjois-Amerikkaan sijoittuvaa kirjallisuutta, jossa pääpaino on jännittävällä seikkailulla intiaanien tai cowboytten kanssa. Otin mukaan myös sellaista kirjallisuutta, josta monet ovat jälkikäteen sanoneet, ettei kyse ole oikeasta lännenkirjallisuudesta, kuten Antti Tuurin siirtolaisromaaneja tai 1900-luvun alkupuolen Amerikkaan sijoittuvaa työväenkirjallisuutta. Myönnän, että kriteerit olivat joissain kohdin hatarat, mutta toisaalta yritin myös laajentaa sitä, mitä länkkäreillä ylipäätään tarkoitetaan ja tuoda keskusteluun näkemystä, että myös laadukas valtavirtakirjallisuus - jota Tuurin romaanit ovat, miten tahansa niitä sitten tarkastellaankin - voi olla länkkäri. Juhani Niemen arvostelu tuo esiin, arvostavastikin, pyrkimykseni.

Wild West Finland on laaja, yli 400-sivuinen, mutta siitä jäi silti yli kaikenlaista, jonka joko kirjaa kirjoittaessani unohdin tai josta en tiennyt. Tämä blogi on tehty korjaamaan kirjan puutteita, toisin sanoen kirjoitan tai muuten postaan tänne kirjoista tai yksittäisistä novelleista, jotka olisin käsitellyt Wild West Finlandissa, jos olisin niistä ollut tietoinen. Valikoima on eklektinen, eklektisempi kuin alkuperäisessä teoksessa, sillä otan mukaan myös satunnaisia viittauksia länkkäreihin, kuten nyt jo olemassa olevista postauksista huomaa. Tarkoitus on pikkuhiljaa muodostaa verkosto tai rihmasto, joka osoittaa, että länkkärit ovat läsnä kulttuurissamme muutenkin kuin vain varsinaisissa lännenkirjoissa, -sarjakuvissa tai -elokuvissa tai länkkäriaiheisessa musiikissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Antero Viljanen: Tuhatkasvoinen mies (1956)

 Tässä pitkästä aikaa tekstiä: Antero Viljasen poikaromaani Tuhatkasvoinen mies (Karisto 1956) on ollut tiedossani pitkään, ja minulla on o...